| Sörkifli |
| Sajtos csiga |
| Bacon-ös croissant |
| Medvehagymás pogácsa |
| Tepertős pogácsa |
| Napraforgós pogácsa |
| Kolbászos pogácsa |
| Sajtos rúd |
Sörkifli Ezt a receptet kisfiam óvónénijétől kaptam, ilyet hozott ugyanis az ovis búcsúztatóra, és mindnekinek nagyon ízlett, úgyhogy pillanatok alatt elfogyott. Legközelebb, mikor férjem ment a gyerekkori barátjához, megsütöttem, és ott is tetszést aratott, annak ellenére, hogy ők inkább borozni szoktak, nem sörözni. :)) Hozzávalók: 50 dkg liszt 2 dkg élesztő 1 dl tej 1 kanál só 1 kávéskanál cukor 25 dkg vaj Elkészítés: Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk. Ezt az elegyet a liszt közepébe öntjük, és hozzáadunk még kb 1,5 dl tejet, és jól összedolgozzuk. Négy részre osztjuk, mindegyiket köralakúra, kb. fél cm vastagra kisodorjuk, megkenjük 6 dkg langyos vajjal, majd derelyevágóval 8 egyenlő cikket vágunk belőle. (Olyan lesz, mint a pizza szeletelés után.) A cikkelyeket a szélesebb felüktől haladva, kifli formára feltekerjük, és sütőpapírral letakart sütőlemezre fektetjük. Előmelegített, 180-200 fokos sütőben ropogósra sütjük. Közvetlenül sütés előtt megszórjhatjuk őket sóval, köménymaggal, és ha van maradék tojásfehérjénk, azzal is megkenhetjük, szebb, pirosabb lesz tőle. |
Az eredeti recept szerint annyi tejjel dagasztjuk a kifliket, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ez a gyakorlott háziasszonyoknak nyilván nem jelent gondot, de egy kezdő ettől megőrül, tudom magamról. Az ilyen, és az ehhez hasonló kifejezések, mint "az amennyit felvesz", "rétestészta keménységű" és társai teljesen értelmezhetetlenek, ha valaki nem sütött még mondjuk rétest. Ezért igyekszem minden alkalommal, legalább megközelítőleg megadni a tényleges mennyiségeket, az ugyanis sokat segít az indulásnál, és nem veszi el rögtön az ember kedvét. Így vagyok a sóval is, azt soha nem mérem, ráadásul só és só között is van különbség. |
Sajtos csiga Egy kis változatosság azoknak, akik kedvelik a pogácsákat, néha azonban mégis valami másra vágynak. Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 25 dkg vaj vagy margarin 1 cs. sütőpor 1 pohár tejföl 2 tojás sárgája Töltelék: 20 dkg reszelt sajt 20 dkg vaj só (a mennyisége attól függ, hogy mennyire sós sajtot használunk) Elkészítés: Érdemes először a töltelékkel kezdeni. A hozzávalókat jól összekeverjük, és felretesszük, amíg elkészítjük a tésztát. A liszthez hozzáadjuk a sütőport, elmorzsoljuk benne a vajat. A tojássárgákat elkeverjük a tejfölben, és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Összegyúrjuk és három cipóra osztjuk. Mindegyiket vékonyra kinyújtjuk, és rákenjük a tölteléket. Feltekerjük, mint a kalácsot, és folpackba csavarva egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap ujjnyi vastag szeleteket vágunk, sütőlemezre rakjuk és forró sütőben megsütjük. |
Bacon-ös croissant Ez kisfiam kedvence, éppen ezért gyakran sütök ilyet, ha ez van itthon, nem gond a másnapi tízórai vagy uzsonna csomagolása sem. Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő 1 dl tej 1,5 dl víz 2 tojás sárgája 20 dkg vaj 2-3 evőkanál tejföl 1 kiskanál cukor só olaj a töltelékhez: paradicsompüré só bors olaj bacon Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, közben egy tálba szitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk az élesztőt, a tojások sárgáit, a tejfölt, 1 evőkanál vajat és a vizet. Összedolgozzuk, a tésztát egy olajjal kikent tálban 1 órára hűtőbe tesszük. Közben a vajat szobahőmérsékleten tartjuk, mert fontos, hogy kenhető legyen. Az 1 órán át pihent tésztánkat lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, és rákenjük a vajat. Összehajtogatjuk, majd újabb 1 órára hűtőbe rakjuk. Amikor ez is letelt, ismét kinyújtjuk a tésztát, kb. fél centisre, és megkenjük a paradicsompüré, só, bors, olaj keverékével, és rárakjuk a bacon-t. Feltekerjük kifli alakúra, a tetejét megkenjük tojásfehérjével, és sütőlemezen, 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. |
Medvehagymás pogácsa Bennünket is elsodort a medvehagymás áradat. Három évvel ezelőtt, amikor Orfűn nyaralt a család, ott találkoztunk vele először, az ottani tájházban sütötte egy néni, igazi kemencés változatban. Nagyon ízlett mindegyikünknek, és amikor itthon a piacon is találkoztam vele, rögtön vettem is belőle, erdőben még nem szedtünk. Az árustól, akitől egyébként is vásárolok, kaptam hozzá recepteket is. Abból való ez a pogácsa elkészítési mód, nekünk nagyon "bejött". Hozzávalók: 50 dkg liszt 2 tojás 25 dkg vaj 2 dl tejföl 2 dkg élesztő 1 dl tej cukor só medvehagyma Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos cukros tejben megfuttatott élesztőt, az egyik tojást és a tejfölt. Én a sót bele szoktam keverni a lisztbe, úgy egyenletesebben eloszlik. Tapasztalatom szerint, ebbe a pogácsába kicsit többet kell szórni, mint általában. Végül belekeverjük az apróra vágott medvehagymát is. Összedolgozzuk, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük, majd kivesszük, kisodorjuk, hajtogatjuk, és ezt még legalább kétszer-háromszor, félórás pihenőkkel megismételjük. Végül bevagdossuk a tetejét, megkenjük tojással, és sütőpapíros lemezen, 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. |
Tepertős pogácsa Ehhez a recepthez, és még sok másikhoz is, a Horváth Ilona-féle szakácskönyvet használom. Ezt ajánlom mindenkinek. Nekem is édesanyám javasolta, azzal az instrukcióval, hogy ebben hasonló leírsok vannak, mint ahogyan ő is főz, így biztosan megtalálom majd azt az ízvilágot, amihez hozzászoktam. Kezdők is bátran forgathatják, mert nagyon jól használható, érthető, és a receptekből az lesz, amire számítunk, és amit elképzeltünk. Ez ugyanis nem mindig van így. Férjem szerint nekem egyébként is mániám, hogy állandóan alakítok a recepteken, szerintem viszont ez csak részben igaz, inkább úgy mondanám, hogy a mi ízlésünkhöz, a mi szokásainkhoz alakítom őket. Az eredeti recept hozzávalói: 50 dkg liszt 3 dkg élesztő 1 dl tejföl 2-3 evőkanál bor 35 dkg darált tepertő 15 dkg vaj vagy margarin langyos tej só Elkészítés: Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, vajjal és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Aki először áll neki tepertős pogácsának, itt gondban lehet, két okból is, az egyik, mi az, hogy a szükséges mennyiségű tejjel, az ténylegesen mennyi? A másik probléma a rétestészta. Az vajon hogy néz ki? Az én változatomban kevesebb tepertő van benne, azon egyszerű oknál fogva, hogy mi úgy szeretjük, tehát én 60 dkg liszthez 20 dkg darált tepertőt használok, és ehhez kb 1,5-2 dl tej kell még, vagyis ez a szükséges mennyiség. Amivel még vigyáznunk kell az a só, mert a tepertős pogácsa, meg általában a pogácsa, nem igazán finom, ha sótlan. (A sóról bővebben is írok a tippek, trükkök menüpont alatt.) Amikor összeállt a tésztánk, és jól kidolgoztuk, akkor vékonyra kinyújtjuk, és rákenjük a tepertőt, majd feltekerjük, mint a kalácsot, egy kicsit meglapogatjuk, de óvatosan sodorhatjuk is, és hosszában is, meg keresztben is félbe hajtjuk. Így pihentetjük langyos helyen, legalább fél órát, és ezt a műveletet minimum háromszor megismételjük. Ettől lesz réteges a pogácsánk. Legvégül kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, késsel átlósan bevagdossuk, és közepes szaggatóval kiszaggatjuk, a tetejét felvert tojással, vagy ha éppen csak tojásfehérjénk van, akkor azzal megkenjük, és sütőlemezen, 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk túl a pogácsákat. |
![]() |
Napraforgós pogácsa Ennek a receptnek az eredetére már nem emlékszem pontosan, de már nagyon sokszor megsütöttem, nekünk kifejezetten ízlik. Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg vaj 3 dkg élesztő 0,5 dl tej 2 dl tejföl 15 dkg túró 1 tojás sárgája só cukor napraforgómag Elkészítés: A lisztet, amelybe belekevertük a sót, a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a langyos tejben, egy pici cukorral felfuttatott élesztőt, a tojás sárgájával elkevert tejfölt, a túrót és a napraforgómagot. (Ezt ízlés szerinti mennyiségben, én általában 5 és 10 dkg között szoktam beletenni.) Pihentetés nélkül, lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojás fehérjével megkenjük, és sütőlemezen, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. |
Kolbászos pogácsa Ezt a receptet is az erdélyi szakácskönyvemben találtam. Kipróbáltam a kolbász nélküli változatát, úgy is remek. Hozzávalók: 30 dkg liszt 20 dkg vaj 2,5 dkg élesztő 1 tojás 1,5 dl tej cukor só ecet A vajat 1 kanál liszttel és pár csepp ecettel összegyúrjuk, téglalap alaklúra formázzuk, és félretesszük. A tésztához az élesztőt egy kevés cukorral és hideg tejjel összekeverjük, majd hozzáadjuk a liszthez, amelybe már beletettük a sót, végül hozzáadjuk a tojást is. Kb. 1/2 óráig pihentetjük, akkor kisodorjuk, ráfektetjük a vajas téglalapunkat, felhajtjuk a tészta széleit, és ismét kisodorjuk. Ezt a sodrást, hajtogatást legalább háromszor, 20-30 percenként megismételjük. Az utolsó alkalommal kisodorjuk a tésztát, felére kolbászdarabokat rakunk, amit beborítunk a tészta másik felével, majd kis kockákat formázunk, tetejüket megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal, köménnyel, szezámmaggal, kinek mi szimpatikus, vagy éppen mi van otthon. Tepsibe rakjuk, rövid ideig még kelesztjük őket, majd előmelegített sütőben megsütjük. |
Sajtos rúd Ez egy remek vendégváró, hiszen pillanatok alatt elkészül, és igen ízletes, különösen akkor ideális, ha egy kis bor is előkerül, de természetesen önmagában is kiváló. Édesanyám is kedvelte, számtalan alkalomra elkészítette, a recept is tőle származik. Hozzávalók: 40 dkg liszt 25 dkg margarin 15 dkg sajt 1 tojás sárgája 3 dkg élesztő 1 pohár tejföl só Elkészítés: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt, amelyben elkevertük a tojás sárgáját és az élesztőt, végül belereszeljük a sajtot. A sót már az elején hozzáadom a liszthez, a mennyisége attól függ, mennyire sós sajtot használunk. Az egészet összegyúrjuk, majd deszkán kisodorjuk és derelyevágóval feldaraboljuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben kb.15 perc alatt megsütjük. |
![]() |
Ebből a tésztából a pogácsa is kitűnő. Az elkészítése is hasonló, annyi a különbség, hogy kicsit vastagabbra sodorjuk, és derelyevágó helyett pogácsaszaggatót használunk. |