Csokoládé torta
Rumos-meggyes torta
"Eszterházy" torta
Epertorta
Narancsos-mascarponés torta
Vörösbársony torta
Feketeerdő torta
Captain Morgan torta  
Oroszkrém torta
Vaníliás torta
Gesztenyés torta


Csokoládé torta


A tortákat az esetek többségében vizes piskótából, főzött csokoládé krémmel készítem, leginkább ez jön be mindenkinek. Keresztlányomnak a szülinapjára egy narancsos mascarponés tortát vittem, de azt mondta, legközelebb inkább csokist vigyek.  :))  A többieknek ízlett a nem annyira hagyományos, kellemes, könnyű krémes torta, a gyerekek azonban 7 évesen, érthető módon,  inkább a csokoládéra szavaznak.

Vizes piskóta (édesanyám receptje):

Az 1 tojáshoz 5 dkg lisztet, 4 dkg cukrot és 1 evőkanál vizet számolok. Konkrét példa: 5 tojás, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 5 ek. víz, kávéskanál sütőpor.

Csokoládé krém:

Hozzávalók:

10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás sárgája
3 evőkanál liszt
2,5 dl tej
25 dkg csokoládé
20 dkg vaj

Elkészítés:

A cukrot a tojások sárgájával, a liszttel és a tejjel gőz fölött sűrű krémmé főzöm. Szintén gőz fölött megolvasztom a csokoládét. A vajat pedig habosra keverem. Amikor a sűrű krém és a csokoládé kihűlt, akkor összekeverem őket, és hozzáadom a vajat is. Ezzel a krémmel töltöm meg a tortát. Ez a mennyiség egy 12 szeletes tortához elegendő.
A torták külsejére általában nem krémet, hanem fondant használok.











































Az első marcipános munkám, úgy is mondhatnám, az első próbálkozás. Kisfiam igen nagy társadalmi életet élt az oviban, ez megmutatkozott a szülinapi meghívások számában is, amelyeket illik viszonozni, így hamarosan beléptünk mi is a partit tartók sorába. Gyermekem akkor éppen rendőr akart lenni, ezért egyértelmű volt, hogy a tortában is ez az elképzelés köszön vissza. Gondoltam egy merészet, és úgy döntöttem, én készítem el a tortáját, méghozzá egy rendőrautó formájában. Határozott elképzelésem volt, de azért biztos, ami biztos alapon konzultáltam egyet férjem lányával, aki végzettségét tekintve cukrász, bár nem gyakorolja eme tudományát. Felkutattam, honnan tudom a hozzávalókat beszerezni, és nekiláttam. A családnak csak akkor mutattam meg, amikor már teljesen kész volt. Férjem mikor meglátta, csak ennyit mondott: "és megcsinálta!"
Lehet, hogy nem nagyon bízott benne? :))



Néha azért kivételt teszek, és kívülre is krém kerül, ilyenkor viszont fehér csokit használok, vagy tejszínt a színezés miatt.
















Rumos-meggyes torta

Ezt a tortát egy különleges alkalomra készítettem, a férjem egy régi cimborája új üzletet nyitott Balatonfüreden, és a megnyitóra ezt kapta tőlünk.
A tésztája a szokásos piskóta, a krém viszont egy vendéglátóhelyhez illő alkoholos volt.

Rumos-meggyes krém:

Hozzávalók:

1/2 l tej
5 ek. liszt
25 dkg vaj
20 dkg cukor
2 ek.kakaópor
meggy
rum

Elkészítés:

A tejből és a lisztből sűrű pépet főzünk, miután kihűlt, a habosra kevert vajhoz adjuk, belekeverjük a kakót és ízlés szerint a rumot. Arra figyeljünk, ha rumosabbra akarjuk készíteni, akkor a pépet sűrűbbre kell főzni, különben folyós lesz. Beleaprítjuk a meggyet, és megtöltjük a tortát.




Eszterházy-féle torta

Nem klasszikus Eszterházy-torta, ugynais a tésztájába belekerült a tojások sárgája is, az eredeti pedig csak fehérjéből készül. A krémbe is tettem kávét, ami szintén nincs a hagyományosban, lehet, hogy az elnevezésen is változtatok. :))

Hozzávalók a tésztához:

6 tojás
24 dkg cukor
20 dkg liszt
10 dkg darált dió

A krémhez:

3 tojás
3 ek. liszt
15 dkg vaj
15 dkg cukor
2 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
1 dl kávé

A tésztához jó keményre felverjük a tojásfehérjét. A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a liszt, dió, keverékét és óvatosan beleforgatjuk a tojás fehérjét is.

A krém pedig a csokikrémhez hasonlóan készül, a vaj kivételével a többi összetevőt gőz fölött sűrűre főzöm, amikor kihűlt, összekeverem a vajjal.











Ennek már a megjelenése sem az a klaszikus, de a férjem gyerekkori barátjának a felesége, akinek a szülinapjára készült, teljesen odavolt érte.



Epertorta

Ezt a receptet a nagynénémtől kaptam, meg még egy sor másikat, ugyanis édesanyám féltve őrzött füzete után, megkaptam nagynéném süteményesét is, igaz csak ideiglenesen, de nekem ez is bőven elég, a másolat ugyanolyan jó...

Hozzávalók a tésztához:

7 tojás
20 dkg cukor
27 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
7 evőkanál víz

A krémhez:

1 cs. vaníliás puding
1/2 l tejszín
eper

Elkészítés:

A tésztát a vizes piskótának megfelelően megsütjük egy nagyobb tepsiben vagy formában, mert ennek a közepébe nem kerül krém, csak a tetejére, bár én már készítettem a klasszikus, töltött változatban, sőt az epret helyettesítettem barackkal is.
A krémhez a pudingot megfőzzük és kihűtjük. Közben felverjük a tejszínt, a felét összekeverjük a pudinggal, és apróra vágott epret adunk hozzá. A krémet rákenjük a tortára, majd bevonjuk a félretett tejszínnel.







Egy másik változat, amikor az alap, főzött vaníliás krémhez a tej helyett az eper levét használom. Ugyanolyan szépen besűrűsödik, és igazán kellemes lesz az íze. Téli időszakban kipróbáltam már hozzá konzervet és fagyasztott gyümölcsöt is, az utóbbit jobban kedvelem, egyrészt természetesebb, másrészt az eper nem veszíti el az élénk piros színét. Más kérdés, hogy  a krémben ez már nem jön ki annyira, de a daraboknál, amelyeket beleszórok, tökéletesen megmarad.







Narancsos-mascarponés torta


Hozzávalók a krémhez:

4 tojás sárgája
1/2 l tej
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
8 dkg liszt
25 dkg mascarpone sajt
2 dl tejszín
3 narancs

Elkészítés:

A tejet a vaníliás cukorral, 1 narancs reszelt héjával és kifacsart levével felforraljuk, majd kihűtjük. Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és beleöntjük a kihűtött tejet.  Az egészet gőz fölött sűrűre főzzük. Amint kihűlt, belekeverjük a mascarponét és a kemény habbá vert tejszínt. Megtöltjük a tortalapokat, és a  krémre apróra összevágott, hártyáitól megtisztított narancsdarabokat szórunk.
Ezt a krémet használtam a Charlotte közepébe, nagyon jól kiegészítik egymást az eperlekváros piskótával.





Kisfiam a névnapjára hasonlót rendelt, csak epres változatban. Férjem ötlete, és elnevezése nyomán szivárványtorta lett belőle.






Vörösbársony torta

Keresztlányom nagymamája, aki szintén nagyon jókat és mutatósakat süt, emlegette korábban a vörösbársony tortát. Megláttam egy tévéműsorban, majd egy magazinban, gondoltam, megpróbálom. Kisfiam iskolás kisbarátjának a szülinapjára voltunk hivatalosak, és oda sütöttem egyet.





Feketeerdő torta


Már régóta gondolkodtam, hogy ezt a tortafajtát is meg kellene próbálnom. Az igazán nagy inspirációt a meggyszezon adta, úgyhogy nem is konzervet használtam hozzá, hanem friss gyümölcsöt.

Hozzávalók a tésztához:

6 tojás
27 dkg liszt
3 dkg kakaópor
24 dkg cukor
6 ek. víz

A krémhez:

2 cs. vaníliás puding
1/2 l meggylé
25 dkg cukor
1/2 l tejszín
meggy

Elkészítés:

A hozzávalókból kakaós piskótát sütünk. Közben elkészítjük a krémet, amelyhez a pudingból, a meggyléből és a cukorból sűrű krémet főzünk, amikor kihűlt, beleforgatjuk a tejszín kb.2/3-át, az 1/3-át a díszítéshez használjuk.
A krémbe is kevertem apróra vágott meggydarabokat.




Captain Morgan torta

Ennek az elkészítése igen macerás feladat. Az ihletőjét egy balatonfüredi cukrászdában árulják, máshol még nem is találkoztam vele. A receptjét hosszas keresgélés után találtuk a neten. Igazán finom, de kell hozzá kétféle tészta, egy vaníliás és egy kakaós, ráadásul vaníliakrém, csokiöntet és rumos öntet is van benne, szóval nem az tipikus kezdő recept, de azért érdemes próbálkozni vele.
  








Oroszkrém torta

Férjem egyik cimborájának a születésnapjára sütöttem, és a kisfiam is ilyet kért az ő szülinapjára, bár neki a rumot aromával helyettesítettem.

Hozzávalók a krémhez (nagynéném receptje):

3 dl tej
9 dkg cukor
6 dkg liszt
3 dl tejszín
2 dl rum
2 tojás sárgája
1 cs. vaníliás cukor
mazsola

A mazsolát beáztatjuk a rumban, és félretesszük. A lisztet és a tojás sárgáját egy kevés tejjel simára keverjük, a többi tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a lisztes péppel besűrítjük. Amikor a krém kihűlt, hozzákeverjük a felvert tejszínt.
A 3 karikára vágott piskótát meglocsoljuk a leszűrt mazsola levével, megkenjük a krémmel,   rászórjuk a mazsolát és összeállítjuk a tortát.




Vaníliás torta

Kiafiamék (most már volt óvodájában) nagy hagyománya van a jótékonysági bálnak. Tombola ajándéknak természetesen egy tortát ajánlottunk fel.

Hozzávalók a krémhez:

1/2 l tej
4 tojás sárgája
15 dkg cukor
8 dkg liszt
1 vaníliarúd vagy 2 cs. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
3 dl tejszín

Elkészítés:

A tejet a vaníliával és a citromhéjjal felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral és a liszttel simára keverjük, beleöntjük a kihűlt tejet, és gőz fölött sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a felvert  tejszínt.
 


Mignon formában is ugyanolyan finom, és mutatós.Ezeket az iskolai anyák napi ünnepségre készítettem, ezzel vendégeltük meg a szorgos gyermekeinket.



Gesztenyés torta

Ezt a tortát, mint ahogyan a formája is árulkodik róla, karácsonyra sütöttem.

Hozzávalók a krémhez:

1/2 l tej
3 tojás sárgája
3 ek. liszt
15 dkg cukor
25 dkg gesztenyemassza
3 dl tejszín

Elkészítés:

A tejet felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral és a liszttel simára keverjük, hozzáöntjük a tejet és sűrűre főzzük. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a gesztenyét és a felvert tejszínt.
 




Azért előfordul, hogy más alkalomra is előveszem ezt a receptet. :))