"Tyuki" szelet
Hólabda
Puncs szelet
Lipcsei
Fagylalt szelet
Tepsis Raffaello
Puding kocka

"Tyuki" szelet


A maradék tojásfehérje felhasználása sokáig problémát jelentett, mostanában viszont két változata is előtérbe került. Az egyik az aprósütemények közötti csokis-diós puszedli, a másik a férjem kedvence, ahogy ő hívja, a habos-babos. Ennek a lényege, hogy szinte teljesen mindegy mi van alul, a tetején tojáshab legyen. Így született ez a négerkockához nagyon hasonló süti. Annyi volt a kívánság, hogy alul piskóta legyen, rajta lekvár, majd rá a hab. Gondoltam, ha már piskóta, akkor inkább kakaóst sütök, elsősorban az esztétikum miatt. A tetejére pedig nem teljes csokimáz került, hanem olvasztott csokit csorgattam. 



Hólabda

Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy elkészítem ezt a sütit. Arra még emlékszem, hogy  édesanyám gyakran sütött ilyet, azt viszont már elfelejtettem, hogy igen macerás. Igaz, cserében nagyon finom és mutatós sütemény. Ráadásul egy kicsit fel is dobtam a díszítéssel.

Hozzávalók a tésztához:

8 tojás
40 dkg cukor
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
1 cs. sütőpor
8 evőkanál víz

Krém:

1/2 l tej
5 evőkanál liszt
25 dkg porcukor
20 dkg vaj
1 cs. vaníliás cukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból kakaós vizespiskótát sütünk. Amikor kihűlt, kettévágjuk, vagy eleve két lapot sütünk, és pogácsaszaggatóval tetszőleges méretű karikákat gyártunk.

A krémhez a tejből és a lisztből sűrű pépet főzünk. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd  a kihűlt péphez adjuk. Ezzel két-két karikát összeragasztunk, a külsejét is körbekenjük és kókuszreszelékben megforgatjuk.
A végén, ha még maradt türelmünk, készíthetünk rá marcipánból vagy fondantból kis virágdíszeket, de ez nyugodtan elhagyható.



Puncs szelet

Férjemet vártuk haza, és gondolkodtam, mit is süssek. Az biztos volt, hogy valami habos tetejű lesz. Édesanyám füzetében találtam ezt a receptet.

Hozzávalók a tésztához:

6 tojás
21 dkg cukor
4 cs. puncs puding

a krémhez:

15 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 tojás sárgája
1/2 dl rum

a habhoz:

3 tojás fehérje
21 dkg cukor

Elkészítés:

A tésztája tulajdonképpen piskóta, csak a lisztet pudingporral helyettesítjük.
A krémhez kikértem nagynéném tanácsát, mert furcsának találtam az összeállítást, és végül úgy döntöttem, inkább egy vaníliás, főzött krémet használok.

A kihűlt tésztát megkenjük baracklekvárral, erre jön a szintén kihűlt krém, majd a gőz fölött jó keményre felvert tojáshab, végül pedig csokimázt teszünk rá. A szelet pedig inkább csak a nevében tükröződik vissza, ugyanis a kockát részesítettem előnyben.



Lipcsei

Ez egy klasszikus recept, édesanyám füzetéből. Először akkor próbálkoztam vele, amikor rokonokhoz mentünk vendégségbe, és valami olyat kerestem, ami nem teljesen száraz, de azért a szállítása sem okoz különösebb gondot. Egy kicsit munkaigényes, de mégéri dolgozni vele, viszont azonnali tálalásra nem alkalmas, legalább egy éjszakát állnia kell, hogy a lapok megpuhuljanak.

Hozzávalók:

4 tojásból piskótát sütünk.

20 dkg liszt
3 dkg kakaó
1/2 cs. sütőpor
5 dkg zsír
5 dkg porcukor
2-3 kanál tejföl

Ezeket összegyúrjuk, két lapot sütünk belőle.

Krém:

1/2 l tej
4 kanál liszt
20 dkg vaj
20 dkg cukor
1 vaníliás cukor
1/2 dl rum

A tejet a liszttel sűrű péppé főzzük. A vajat a cukorral és a rummal - vagy aromával, hogy gyerekek is tudjanak belőle enni -, habosra keverjük, és összedolgozzuk a kihűlt péppel.

A sütemény összeállítása:

Alulra kerül az egyik kakaós lap, rá a krém fele, erre jön a piskóta, aminek a tetejére rákenjük a krém másik felét, majd befedjük a megmaradt kakaós lappal, a tetejét megszórjuk porcukorral. 



Fagylalt szelet

Ez is a férjem habos kedvencei közül való, ugyanis a "Tyuki" szeletet gondolta tovább, hogy mi lenne, ha a lekvárhoz diót is kevernék. Mondtam rendben, de van az anyu füzetében egy ide éppen passzoló recept, próbáljuk ki azt.

Hozzávalók a tésztához:

4 tojás sárgája
30 dkg porcukor
10 kanál hideg víz
10 dkg darált dió
20 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
4 tojás fehérje

Krém:

1/4 l tej
3 kanál liszt
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 tojás sárgája

Hab:

3 tojás fehérje
15 dkg cukor

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a sütőport és a diót. A tojások sárgáját a porcukorral és a vízzel habosra keverjük, majd beleforgatjuk a lisztes diós keveréket és a tojások keményre vert habját. Ezt előmelegített sütőben, a piskótához hasonlóan, megsütjük.

A krémhez a tejet a liszttel péppé főzzük. A tojás sárgáját a vajjal, cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt péphez. Ezt rákenjük a tésztára.

A habhoz a 3 tojás fehérjét a cukorral gőz fölött nagyon keményre verjük. Ez becsapós, mert hamar kemény lesz, és azt hihetnénk, hogy már jó, de ha ilyenkor rátesszük a sütire, hamar levet enged, és átáztatja a tésztánkat, amitől az állaga nem lesz igazán szívderítő. Addig kell tehát verni, amíg elveszíti a nedvességét.
Ez a réteg jön a krémre, a hab tetejét pedig megszórjuk csokireszelékkel.



Felhő szelet

Ez a süti ízvilágában hasonlít a krémesre, csak sokkal egyszerűbb az elkészítése. Nagynénémtől kaptam a receptjét, és eddig bárkit megkínáltam, mindenkinek nagyon ízlett. Legutóbb, amikor kerti partira mentünk, természetesen a desszertet én vállaltam, és ilyet vittem, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen ott is sikert aratott.
Általában a krémes süteményeknél érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek. Ennél egyenesen kötelező, mert csak másnapra puhulnak át annyira a lapok, hogy  szépen szeletelhető, és igazán ízletes legyen a tésztánk. 

Hozzávalók a tésztához:

2,5 dl víz
15 dkg zsír
15 dkg liszt
6 db tojás

A krémhez:

7 dl tej
2 vaníliás pding
25 dkg vaj
15 dkg cukor
4 dl tejszín

Elkészítés:

A tésztához a vizet és a zsírt felforraljuk, majd hozzákeverjük a lisztet, az egészet összefőzzük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. A masszából két lapot sütünk.

A krémhez a tejben a pudingot sűrűre főzzük. A vajat a cukorral kikeverjük, és a kihűlt pudinghoz adjuk. Ezt a krémet rákenjük az egyik lapra, rátesszük a felvert tejszínhabot, és befedjük a másik lappal. A tetejét megszórjuk porcukorral.



Tepsis Raffaello

Ez azok kedvence, akik kedvelik a kókuszos sütiket. A receptet egy volt kolléganőmtől kaptam, nekünk bevált. Igazán finom, és az elkészítése sem bonyolult.

Hozzávalók a tésztához:

10 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
20 dkg cukor
6 tojásfehérje

A krémhez:

1 cs. vaníliás pudingpor
25 dkg cukor
4 dl tej
25 dkg vaj
6 tojássárgája

Elkészítés:

A tésztához a  lisztet összekeverjük a  kókuszreszelékkel. A tojások fehérjét  jó keményre felverjük, miközben lassan adagoljuk hozzá a cukrot, végül beleforgatjuk a kókusszal összekevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 170 fokon 20 perc alatt megsütjük.

A krémhez a tojások sárgáját a pudingporral, a cukorral és a tejjel simára keverjük, majd sűrűre főzzük. Amíg hűl, a vajat kihabosítjuk, és belekanalazzuk a pudingos krémet. Ezt rákenjük a már szintén kihűlt tésztára, a tetejét pedig megszórjuk kókuszreszelékkel.   



Puding kocka

Ezt a sütit akkor sütöttem először, amikor kisfiam ovijába ellátogattak a leendő tanító nénik. Állítólag nagy sikere volt. Legutóbb pedig a kisfiam keresztanyjának vittünk, a névnapján ezzel kínálta meg a kollégáit, nekik is nagyon ízlett.

Hozzávalók a tésztához:

31 dkg liszt
2 cs. puncspuding
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
5 dkg méz
2 tojás
1 cs. sütőpor

Krém:
 
6 dl tej
2 cs. vaníliapuding
25 dkg vaj
10 dkg porcukor

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, és sütőlemezen, vagy tepsi hátulján 3 lapot sütönk belőle.
A krémhez a tejet a pudinggal felfőzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt pudinghoz adjuk, majd megtöltjük vele a lapokat.
A tetejére csokimázt teszünk.