"Tyuki" szelet |
Hólabda |
Puncs szelet |
Lipcsei |
Fagylalt szelet |
Tepsis Raffaello |
Puding kocka |
"Tyuki" szelet A maradék tojásfehérje felhasználása sokáig problémát jelentett, mostanában viszont két változata is előtérbe került. Az egyik az aprósütemények közötti csokis-diós puszedli, a másik a férjem kedvence, ahogy ő hívja, a habos-babos. Ennek a lényege, hogy szinte teljesen mindegy mi van alul, a tetején tojáshab legyen. Így született ez a négerkockához nagyon hasonló süti. Annyi volt a kívánság, hogy alul piskóta legyen, rajta lekvár, majd rá a hab. Gondoltam, ha már piskóta, akkor inkább kakaóst sütök, elsősorban az esztétikum miatt. A tetejére pedig nem teljes csokimáz került, hanem olvasztott csokit csorgattam. |
Hólabda Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy elkészítem ezt a sütit. Arra még emlékszem, hogy édesanyám gyakran sütött ilyet, azt viszont már elfelejtettem, hogy igen macerás. Igaz, cserében nagyon finom és mutatós sütemény. Ráadásul egy kicsit fel is dobtam a díszítéssel. Hozzávalók a tésztához: 8 tojás 40 dkg cukor 25 dkg liszt 2 evőkanál kakaópor 1 cs. sütőpor 8 evőkanál víz Krém: 1/2 l tej 5 evőkanál liszt 25 dkg porcukor 20 dkg vaj 1 cs. vaníliás cukor Elkészítés: A tészta hozzávalóiból kakaós vizespiskótát sütünk. Amikor kihűlt, kettévágjuk, vagy eleve két lapot sütünk, és pogácsaszaggatóval tetszőleges méretű karikákat gyártunk. A krémhez a tejből és a lisztből sűrű pépet főzünk. A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd a kihűlt péphez adjuk. Ezzel két-két karikát összeragasztunk, a külsejét is körbekenjük és kókuszreszelékben megforgatjuk. A végén, ha még maradt türelmünk, készíthetünk rá marcipánból vagy fondantból kis virágdíszeket, de ez nyugodtan elhagyható. |
Puncs szelet Férjemet vártuk haza, és gondolkodtam, mit is süssek. Az biztos volt, hogy valami habos tetejű lesz. Édesanyám füzetében találtam ezt a receptet. Hozzávalók a tésztához: 6 tojás 21 dkg cukor 4 cs. puncs puding a krémhez: 15 dkg vaj 15 dkg porcukor 3 tojás sárgája 1/2 dl rum a habhoz: 3 tojás fehérje 21 dkg cukor Elkészítés: A tésztája tulajdonképpen piskóta, csak a lisztet pudingporral helyettesítjük. A krémhez kikértem nagynéném tanácsát, mert furcsának találtam az összeállítást, és végül úgy döntöttem, inkább egy vaníliás, főzött krémet használok. A kihűlt tésztát megkenjük baracklekvárral, erre jön a szintén kihűlt krém, majd a gőz fölött jó keményre felvert tojáshab, végül pedig csokimázt teszünk rá. A szelet pedig inkább csak a nevében tükröződik vissza, ugyanis a kockát részesítettem előnyben. |
Lipcsei Ez egy klasszikus recept, édesanyám füzetéből. Először akkor próbálkoztam vele, amikor rokonokhoz mentünk vendégségbe, és valami olyat kerestem, ami nem teljesen száraz, de azért a szállítása sem okoz különösebb gondot. Egy kicsit munkaigényes, de mégéri dolgozni vele, viszont azonnali tálalásra nem alkalmas, legalább egy éjszakát állnia kell, hogy a lapok megpuhuljanak. Hozzávalók: 4 tojásból piskótát sütünk. 20 dkg liszt 3 dkg kakaó 1/2 cs. sütőpor 5 dkg zsír 5 dkg porcukor 2-3 kanál tejföl Ezeket összegyúrjuk, két lapot sütünk belőle. Krém: 1/2 l tej 4 kanál liszt 20 dkg vaj 20 dkg cukor 1 vaníliás cukor 1/2 dl rum A tejet a liszttel sűrű péppé főzzük. A vajat a cukorral és a rummal - vagy aromával, hogy gyerekek is tudjanak belőle enni -, habosra keverjük, és összedolgozzuk a kihűlt péppel. A sütemény összeállítása: Alulra kerül az egyik kakaós lap, rá a krém fele, erre jön a piskóta, aminek a tetejére rákenjük a krém másik felét, majd befedjük a megmaradt kakaós lappal, a tetejét megszórjuk porcukorral. |
Fagylalt szelet Ez is a férjem habos kedvencei közül való, ugyanis a "Tyuki" szeletet gondolta tovább, hogy mi lenne, ha a lekvárhoz diót is kevernék. Mondtam rendben, de van az anyu füzetében egy ide éppen passzoló recept, próbáljuk ki azt. Hozzávalók a tésztához: 4 tojás sárgája 30 dkg porcukor 10 kanál hideg víz 10 dkg darált dió 20 dkg liszt 1/2 cs. sütőpor 4 tojás fehérje Krém: 1/4 l tej 3 kanál liszt 15 dkg vaj 15 dkg porcukor 1 vaníliás cukor 1 tojás sárgája Hab: 3 tojás fehérje 15 dkg cukor Elkészítés: A liszthez hozzáadjuk a sütőport és a diót. A tojások sárgáját a porcukorral és a vízzel habosra keverjük, majd beleforgatjuk a lisztes diós keveréket és a tojások keményre vert habját. Ezt előmelegített sütőben, a piskótához hasonlóan, megsütjük. A krémhez a tejet a liszttel péppé főzzük. A tojás sárgáját a vajjal, cukorral habosra keverjük, és hozzáadjuk a kihűlt péphez. Ezt rákenjük a tésztára. A habhoz a 3 tojás fehérjét a cukorral gőz fölött nagyon keményre verjük. Ez becsapós, mert hamar kemény lesz, és azt hihetnénk, hogy már jó, de ha ilyenkor rátesszük a sütire, hamar levet enged, és átáztatja a tésztánkat, amitől az állaga nem lesz igazán szívderítő. Addig kell tehát verni, amíg elveszíti a nedvességét. Ez a réteg jön a krémre, a hab tetejét pedig megszórjuk csokireszelékkel. |
Felhő szelet Ez a süti ízvilágában hasonlít a krémesre, csak sokkal egyszerűbb az elkészítése. Nagynénémtől kaptam a receptjét, és eddig bárkit megkínáltam, mindenkinek nagyon ízlett. Legutóbb, amikor kerti partira mentünk, természetesen a desszertet én vállaltam, és ilyet vittem, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen ott is sikert aratott. Általában a krémes süteményeknél érdemes egy éjszakát pihentetni, hogy az ízek jól összeérjenek. Ennél egyenesen kötelező, mert csak másnapra puhulnak át annyira a lapok, hogy szépen szeletelhető, és igazán ízletes legyen a tésztánk. Hozzávalók a tésztához: 2,5 dl víz 15 dkg zsír 15 dkg liszt 6 db tojás A krémhez: 7 dl tej 2 vaníliás pding 25 dkg vaj 15 dkg cukor 4 dl tejszín Elkészítés: A tésztához a vizet és a zsírt felforraljuk, majd hozzákeverjük a lisztet, az egészet összefőzzük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. A masszából két lapot sütünk. A krémhez a tejben a pudingot sűrűre főzzük. A vajat a cukorral kikeverjük, és a kihűlt pudinghoz adjuk. Ezt a krémet rákenjük az egyik lapra, rátesszük a felvert tejszínhabot, és befedjük a másik lappal. A tetejét megszórjuk porcukorral. |
Tepsis Raffaello Ez azok kedvence, akik kedvelik a kókuszos sütiket. A receptet egy volt kolléganőmtől kaptam, nekünk bevált. Igazán finom, és az elkészítése sem bonyolult. Hozzávalók a tésztához: 10 dkg liszt 10 dkg kókuszreszelék 20 dkg cukor 6 tojásfehérje A krémhez: 1 cs. vaníliás pudingpor 25 dkg cukor 4 dl tej 25 dkg vaj 6 tojássárgája Elkészítés: A tésztához a lisztet összekeverjük a kókuszreszelékkel. A tojások fehérjét jó keményre felverjük, miközben lassan adagoljuk hozzá a cukrot, végül beleforgatjuk a kókusszal összekevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, kb. 170 fokon 20 perc alatt megsütjük. A krémhez a tojások sárgáját a pudingporral, a cukorral és a tejjel simára keverjük, majd sűrűre főzzük. Amíg hűl, a vajat kihabosítjuk, és belekanalazzuk a pudingos krémet. Ezt rákenjük a már szintén kihűlt tésztára, a tetejét pedig megszórjuk kókuszreszelékkel. |
Puding kocka Ezt a sütit akkor sütöttem először, amikor kisfiam ovijába ellátogattak a leendő tanító nénik. Állítólag nagy sikere volt. Legutóbb pedig a kisfiam keresztanyjának vittünk, a névnapján ezzel kínálta meg a kollégáit, nekik is nagyon ízlett. Hozzávalók a tésztához: 31 dkg liszt 2 cs. puncspuding 10 dkg porcukor 5 dkg vaj 5 dkg méz 2 tojás 1 cs. sütőpor Krém: 6 dl tej 2 cs. vaníliapuding 25 dkg vaj 10 dkg porcukor Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, és sütőlemezen, vagy tepsi hátulján 3 lapot sütönk belőle. A krémhez a tejet a pudinggal felfőzzük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt pudinghoz adjuk, majd megtöltjük vele a lapokat. A tetejére csokimázt teszünk. |