Farsangi fánk
Fonott kalács
Pizza
Bagel
Zsemlék
Kiflik

Farsangi fánk

Húshagyó kedd hagyományosan a farsang vége, és egyben a fánksütés ideje. Sokáig forgácsfánkot sütöttem, mert az általam kedvelt és többször emlegetett szakácskönyv a fánk leírásánál úgy kezdődik, hogy ez a legnagyobb gyakorlatot igénylő kelt tészta. Amikor ezt elolvastam, a lelkesedésem ennél a résznél el is tűnt, mígnem egyszer mégis rászántam magam, lesz, ami lesz, én megpróbálom. Egyébként meggyőződésem, hogy csak így lehet előbbre lépni. Szóval megcsináltam, és olyan szép szalagos lett a fánkom, hogy öröm volt nézni. Azóta nem hagyom magam elriasztani semmilyen leírásnak sem.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3-4 dl tej
2 tojás sárgája
5 dkg porcukor
5 dkg vaj


Elkészítés:

Az élesztőből, 2-3 dl tejből, egy kanál porcukorból és 3 kanál lisztből kovászt készítek. A maradék tejbe teszek egy csipet sót, elkeverem benne a tojások sárgáját. A lisztet beleszitálom a "csodatálamba", hozzáöntöm a kovászt, a tojásos tejet és vajat. Jól kidagasztom és megkelesztem. Amikor puffant a tál, akkor lisztezett nyújtódeszkára teszem , kézzel kb egy centi vastagra eligazgatom, és fánkszaggatóval kiszaggatom. A deszkán további fél óráig hagyom kelni, majd bő, forró olajban kisütöm, porcukorral meghintem, és a nagynéném által készített isteni finom házi baracklekvárral kínálom.





Fonott kalács

Nagyon kellemes tészta, süthető akár sós változatban is, nálunk azonban a férjem azt mondja, a kalács az legyen édes.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
8 dkg vaj
3 dl tej
3 dkg élesztő
2 tojás sárgája
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatom. A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a cukrokat, az élesztőt, a tojássárgákkal összekevert tejet, a citromhéjat és a mazsolát, amit általában aszalt áfonyával helyettesítek, azon egyszerű oknál fogva, mert én nem szeretem a  mazsolát. A tésztát, miután jól kidolgoztam, megkelesztem. Deszkára borítom, majd három felé osztom, és az azonos hosszúságú rudakat összefonom. Sütőlemezre vagy formába helyezem, kb 40 percig ismét kelesztem, megkenem a tetejét, majd előmelegített sütőben megsütöm.



Pizza

Kisfiam egyik kedvenc eledele. Amikor megkérdezem tőle, hogy mit főzzek hétvégére, az esetek többségében a pizza, a hamburger és a gyros közül választhatok. Nem mondom, hogy gyorsétteremben soha nem kap ilyet, de egy kezemen meg tudom számolni, hogy évente ez hányszor fordul elő. Szerencsére igénye sincs rá, valószínűleg azért, mert megkapja itthon.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tej
2 dl víz
3 ek. olaj

bors
cukor
oregano

Elkészítés:

A lisztet kelesztőtálba szitálom, hozzáadom a sót, egy kis őrölt borsot és az oreganót, majd a tejben egy kis cukorral felfuttatott élesztőt és az olajat. Összedolgozom, megkelesztem.
Közben elkészítem a szószt és a feltétet.

Szósz 1:

Sűrített paradicsomot összekeverek egy csipet sóval, őrölt borssal, oreganóval és egy kis olajjal. Ezzel kenem meg a tésztát, és erre rakom a különböző feltétet, bacon-t, szalámit, gombát, hagymát, kukoricát, sajtot. Éppen ami van itthon, itt minden jó, ki mit szeret.

Ebből a tésztából pizza golyókat is szoktam gyártani. Ilyenkor a tésztát  kisodrom, megkenem a  paradicsomos szósszal, rárakom a feltéteket, majd feltekerem, mint a kalácsot és feldarabolom, sütőlemezen forró sütőben megsütöm.
Ehhez az alábbi szószt szoktam készíteni:

Szósz 2:

Natur joghurtba keverek egy kis sót, őrölt borsot, kaprot, és ezzel locsolom meg a pizzagolyókat.





Bagel

Férjem óhaja volt, hogy kóstoljuk meg a bagelt. Többször gondoltam már a sütésére, de a vízfürdő miatt nehezen szántam rá magam. A kipróbálás során azonban beigazolódott, hogy alaptalan volt a félelmem, egyáltalán nem ördöngős ez az elkészítési mód.

Hozzávalók:

60 dkg liszt
2-3 dkg cukor (lehetőleg barna)
1 tk. olaj
1 dkg vaj
1 tojás
12 g élesztő
kb. 3 dl víz


Elkészítés:

A lisztet beleszitálom a kelesztőtálba, hozzáadok egy kevés sót. A tojást elkeverem a cukorral, beleteszem az élesztőt, a víz egy részét, az olajat és a vajat, amit a liszt közepébe öntök. Dagasztás közben folyamatosan adom hozzá a maradék langyos vizet.
Miután megkelt a tészta, deszkára borítom, és egyenlő részekre osztom őket, majd gömbölyűre formázom, mint a zsemlét. Kb. 10 percnyi pihenő után, az ujjammal kilyukasztom, és megfelelő nagyságúra tágítom a tészták közepét. Nedves konyharuhával letakarom, és még fél óráig kelesztem.
Egy nagy fazékban, kevés barna cukorral, vizet forralok. Ebben oldalankén kb. 20-30 másodpercig főzöm a megkelt tésztát. Szűrőkanállal egy sütőpapírral fedett lemezre szedem a karikákat, amelyeket tetszés szerinti magokkal szórhatunk meg, de hagyhatjuk "üresen" is, mint az alábbi kép is mutatja.  





Zsemlék


Kenyeret és zsemlét is egyre ritkábban veszünk boltban, inkább itthon sütök pékárút is. Többféle receptet használok, most a leggyakrabban elkészítettet adom közre.

Hozzávalók:

35 dkg búzaliszt
15 dkg  rozsliszt
3 dkg élesztő
1 dl tej
2 dl víz
3 evőkanál kefír
cukor


Elkészítés:

Az élesztővel, a tejjel, egy pici cukorral és 2 kanál liszttel kovászt készítek. Ezt egy kelesztő tálban összekeverem a többi hozzávalóval, és a robotgép dagasztó karjával jól kidolgozom.  A kelesztő tálamnak, vagy ahogyan a férjem hívja, a csodatálamnak köszönhetően, amit szintén édesanyámtól  örököltem,  nagyon hamar megkel a tészta. Amikor ez megtörtént, deszkára borítom, és zsemléket formázom belőle, majd sütőlemezen 30-40 percig ismét kelesztem őket, megkenem a tetejüket, és  a 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöm. 




Kiflik

Hozzávalók:

40 dkg finom liszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 dkg élesztő
1 dl tej
1,5 dl víz
1 dl natúr joghurt

cukor
köménymag

Elkészítés:

A zsemlékhez hasonlóan készítem, mind az összeállítást, mind a kelesztést. A formázás is hasonló, mert először gombócokat formázom, és azokat sodrom ki kör alakúra, és úgy tekerem fel. Sütőlemezre fektetem, és megszórom a tetejüket köménymaggal, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöm