Csokis muffin
Sütőtökös muffin
Kókuszos muffin
Feketeerdő muffin
Püspökkenyér
Mákos püspökkenyér
Mákos kevert
Almás pite
Meggyes pite
Cseresznyés pite
Barackos pite
Linzer
Citromos-mákos keksz
Amerikai csokis keksz
Csokis-diós keksz
Csokis-diós kuglóf
Kakaós kalács
Róka farka
Rétes

Csokis muffin


Náluink ez az egyik legnépszerűbb muffin, úgy tűnik, hogy nem is csak itthon, hiszen eddig  bárkit megkínáltam belőle, még senki nem mondta, hogy többet nem kér, sőt a legtöbben a receptet is elkérték, most itt is közzéteszem. Arra már nem emlékszem, hogy hozzám honnan került, de  többszörösen kipróbált, és  nagyon finom.

Hozzávalók 12 db-hoz:

15 dkg liszt
15 dkg  cukor
15 dkg vaj
2 tojás
5 dkg csoki
fél cs. sütőpor
3 ek. baracklekvár
2 ek. cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A vajat kihabosítom, hozzáadom a cukrot, és a tojásokat, majd a lekvárt is belekeverem. A liszthez hozzászitálom a kakaóport, belekeverem a sütőport és a feldarabolt csokit. A két elegyet összedolgozom, muffin formákban 180 fokos sütőben 20 -25 perc alatt megsütöm.
Akkor is nagyon finom, ha nem díszítjük ki őket ennyire, általában én sem szoktam.  :))
 







Sütőtökös muffin


Sikerült egy irgalmatlanul rossz sütőtököt vásárolnom, de azt az ehetetlen kategóriát. Megpróbáltam minden trükköt vele, porcukroztam is, hiába, nem sok változást mutatott. Ki mégsem dobjuk, akkor viszont mi legyen vele? Süssünk muffint. Ez jó ötletnek bizonyult, hiszen kb. olyan hamar el is fogyott, mint amennyi idő alatt elkészült, pedig az igazán nem volt sok. Több receptet is átnéztem, és az ötvözetükből alakult ki az alábbi.

Hozzávalók:

25 dkg sütőtök
15 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. méz
fahéj
szegfűszeg
dió
mazsola

Elkészítés:

A sütőtököt a mézzel pürésítjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, beleforgatjuk a diót és a mazsolát. A vajat kihabosítjuk, hozzáadjuk a cukrokat, a tojásokat, majd a sütőtökös pürét, végül elegyítjük a lisztes keverékkel.



Így néznek ki "felöltözve".



Kókuszos muffin


Kisfiam egyik nagy kedvence, elsősorban a kókusz miatt.

Hozzávalók 12 db-hoz:

15 dkg liszt
15 dkg kókuszreszelék
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1/2 cs. sütőpor
2 tojás
1 natúr joghurt

Elkészítés:

A lisztet összekeverem a sütőporral és a kókuszreszelékkel. A tojásokat kikeverem a cukorral, a vaníliás cukorral, hozzáadom az olvasztott vajat és a joghurtot, majd az egészet elegyítem a lisztes keverékkel. Előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütöm.




Feketeerdő muffin

Kisfiam kis barátja nagyon szereti a muffint, meg a feketeerdő tortát, ezért kombináltuk a kettőt, és amikor jött hozzánk a nyári szünetben egy jó kis játékra, ezzel leptük meg. Ráadásul a meggylevet frissen préselt gyümölcsből nyertük hozzá.

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt
2 ek. kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
12 dkg cukor
10 dkg vaj
2 tojás
2 dl natúr joghurt

A krémhez:

1 cs. vaníliás pudingpor
3 dl meggylé
1,5 dl tejszín
cukor

A díszítéshez:

0,5 dl tejszín
meggy
csokoládé

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a muffinoknál megszokott módon összekeverem, és megsütöm. Közben megfőzöm a meggylében a pudingot, amikor kihűlt, hozzáadom a felvert tejszín nagyobbik részét, a maradékot a díszítéshez használom.
A muffinokat kettévágom, az alját megkenem krémmel, majd ráteszem a "kalapját", amelyre habzsákból ismét krémet nyomok, erre csokoládét reszelek, majd a tejszín, végül a meggy következik.




Püspökkenyér


Édesapám kedvenc süteménye, vagy inkább úgy is mondhatnám, az egyetlen sütemény, amit hajlandó volt megenni. Az anyu hiába sütötte a finomabbnál finomabb krémeseket, az apu nem csábult el, miatta akár meg is romolhattak volna. :))
Ez édesanyám klasszikus receptje, bár én egyszerre fél adagot sütök belőle, mert az anyu nagy tepsiben szokta készíteni, én pedig püspökkenyér-formát használok.

Hozzávalók:

8 tojás
28 dkg cukor
28 dkg liszt
1 késhegynyi sütőpor
1 vaníliás cukor
10 dkg dió
10 dkg mazsola
10 dkg csokoládé

Elkészítés:

A lisztet összekeverem a sütőporral, beleforgatom az összevágott diót, a mazsolát és a csokoládé darabokat. Félreteszem, közben a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem a tojásokat. Amikor elolvadt a cukor, hozzávegyítem a lisztes keveréket, és 25-30 perc alatt megsütöm.




Mákos püspökkenyér


Erre határozottan emlékszem, hogy a Stahl Judit műsorában láttam egyszer, annyira jónak tűnt, hogy rögtön kipróbáltam, és nem csalódtam benne, valóban nagyon finom. Ő kandírozott gyömbért tett bele, nekem az annyira nem jön be, én inkább narancsot vagy citromot teszek bele, de ez nyilván ízlés kérdése.

Hozzávalók:

15 dkg vaj
2 dl tejföl
20 dkg cukor
1/2 rúd vanília (1 cs. vaníliás cukor)
2 tojás
25 dkg rétesliszt
1/2 cs. sütőpor
4 ek. darálatlan mák
10 dkg kandírozott gyümölcs
egy csipet  só

Elkészítés:

A vajat kihabosítjuk, hozzáadjuk a vaníliával elkevert cukrot, a tojásokat és a tejfölt. Ehhez a keverékhez öntjük a sütőporral, a csipet sóval és a mákkal összekevert lisztet, végül pedig a gyümölcsöt.
Őzgerinc formában szoktam sütni, előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt kész.
 


Mákos kevert

Ez a recept a saját gyűjteményemből való, de hogy honnan került oda, arra már nerm emlékszem pontosan. Az is lehet, hogy a netről gyűjtöttem, de természetesen ebbe is tettem egy kis csavart. Az eredete a sikerét egyáltalán nem befolyásolja, nálunk ez mindig bejön. A férjem szerint az egész tepsivel meg lehetne enni egyszerre.

Hozzávalók:

15 dkg liszt
15 dkg őrölt mák
20 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 tojás
2 dl tejföl
1/2 cs. sütőpor
1/2 citrom leve és héja
lekvár

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a mákkal, a sütőporral és a reszelt citromhéjjal.
A vajat kihabosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat, a tejfölt és a citrom levét, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket.
Előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük, ha kihűlt kettévágjuk, és megtöltjük lekvárral.



Almás pite


Édesanyám fantasztikus almás pitét sütött, gyakran emlegette azt a történetet, hogy egyik osztálytársam éppen nálunk volt, amikor ilyen finomság készült, és annyira ízlett neki, hogy még a tepsit is kinyalta.
A recept valószínűleg a fejében volt, mert nem találtam meg, viszont nagynénémtől sikerült beszereznem.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
2-3 tojás sárgája
1 pohár tejföl

1 kg alma
cukor
fahéj

Elkészítés:

Az almát lereszeljük, ízlés szerint cukorral, fahéjjal összekeverjük és egy kis vízzel felfőzzük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a margarint, majd  összegyúrjuk a tojássárgákkal vegyített tejföllel. Két részre osztjuk, ez egyiket kisodorjuk, a tepsi aljára terítjük, rárakjuk az alma tölteléket, és beborítjuk a tészta másik felével. Megkenjük tojásfehérjével, és 180 fokos sütőben  kb. fél óra alatt  megsütjük.




Meggyes pite


Ez a recept egy másik nagynénémtől származik, szintén otthonról, a faluból. Egy nagyon egyszerű, és mégis kitűnő finomság.

Hozzávalók:

2 tojás
8 dkg zsír
25 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 tejföl
30 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
meggy

Elkészítés:

A tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a zsírt összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a sütőporral elkevert lisztet. Tepsibe öntjük, tetejét megszórjuk meggyel, és 180 fokos sütőben  kb. fél óra alatt  megsütjük.




Cseresznyés pite


A gyümölcs önmagában is nagy kedvenc nálunk, ezért talán nem meglepő, ha süteményben is kifejezetten szeretjük.

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
0,5 dl tej
1 tojás + 1 sárgája
2 ek. méz

A töltelékhez:

1 kg cseresznye
10-15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
őrölt fahéj
zsemlemorzsa v. őrölt dió

Elkészítés:

A kimagozott cseresznyét össszekeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd félretesszük.
A tésztához a sütőporos lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk  a cukrot, a tejet, a tojásokat és a mézet. Jól összegyúrjuk, 2/3 - 1/3 arányban elosztjuk. A nagyobb részt egy tepsi aljába terítjük, megszórjuk a zsemlemorzsával (én szoktam keverni bele egy kis őrölt diót is), és rárakjuk az elkészített cseresznyés tölteléket. A megmaradt tésztából rudakat formázunk, amelyekkel berácsozzuk a süti tetejét. 




Barackos pite

Az őszibarackból nálunk sosem elég. Kisfiam nagy kedvence, és én is nagyon szeretem ezt a zamatos gyümölcsöt. Szinte sajnálom sütéshez használni, pedig a süti is akkor lesz finom, ha már eleve az alapanyaga is ízletes. Barackszezonban azért beáldozom néhány szemet, és még sosem bántam meg, mert ez a lepény kárpótol mindenért.

Hozzávalók:

3 bögre liszt (3 dl-es bögrével)
1 bögre cukor
20 dkg vaj
1 tejföl
4 tojás
1 cs. vaníliás puding
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor
citromhéj
őszibarack
szeletelt mandula

Elkészítés:

A liszthez hozzáadjuk a sütőport, a pudingport és a reszelt citromhéjat . A tojásokat elkeverjük a cukrokkal, a vajjal, a tejföllel, majd beleöntjük a lisztes elegyet és simára keverjük. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, rárakjuk a barackot, a tetejét megszórjuk szeletelt mandulával.




Linzer


Szintén nagy családi kedvenc, ezt a változatát egyszer karácsonyra sütöttem először, és igen nagy sikert aratott.

Hozzávalók:

80 dkg liszt
20 dkg darált dió
30 dkg porcukor
60 dkg vaj
1 tojás sárgája
késhegynyi fahéj

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd két órára hűtőbe tesszük. Miután a vaj kissé megkeményedett a tésztában, nyújtsuk ki vékonyra, és szagassuk ki, felét sima, a másik felét középen lyukas formával, és kb 15 perc alatt  süssük meg, előmelegített  sütőben.  Amikor kihűltek, lekvárral ragasszuk össze a  formákat. A sütésnél vigyázzunk, mert a linzer hamar megég.




Mézes puszedli

A gyerekek körében az egyik igen kedvelt süti. Kisfiamék kirándultak az osztállyal, és gondolkodtam, mit is készíthetnék, ami finom, ráadásul könnyen szállítható, mert ilyenkor ez sem elhanyagolható szempont. Férjem ötlete volt a puszedli, és a népszerűségét látva, valóban a legjobb választásnak bizonyult.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
15 dkg porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 tk.őrölt fahéj
1/2 tk.őrölt szergfűszeg
2 tojás sárgája
2 ek. tejföl
pár csepp citromlé
15 dkg méz
10 dkg vaj

--------------------

1 tojás fehérje
3-4 ek. cukor

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a szegfűszeget összekeverem egy tálban. A tejfölben elkeverem a tojás sárgáját és a citromlevet, a vajat és a mézet együtt megolvasztom, majd mindkettőt a lisztes elegyhez öntöm. Jól összedolgozom, diónyi gombócokat formázom belőle és 170-180 fokos sütőben pár perc alatt megsütöm. A méz miatt hamar megég, úgyhogy figyelni kell a sütésnél, főként az elején.
A tojásfehérjét a cukorral gőz fölött felverem (elég közepesen keményre, nem kell annyira, mint pl. a négerkockához, de azért folyós se maradjon), majd amikor kihűltek a pogácsák, beleforgatom a tojásfehérjés masszába, és egyenként sütőrácson, vagy sodródeszkára terített papíron megszárítom.
A cukor mennyisége fontos, inkább púposan legyen a kanálban, különben nagyon nehezen száradnak meg a puszedlik.





Citromos-mákos keksz


Népszerűek nálunk az ilyen kekszek kávéhoz, vagy csak úgy egyszerűen egy kis nassoláshoz. Mikor legutóbb készítettem ezt a citromos-mákos kekszet, egy pillanat alatt eltűnt, a férjem és a gyermekem  egymásra licitáltak, hogy ki evett többet belőle :))
A recept eredetére már nem emlékszem, de nagyon egyszerű és jó, az biztos.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 cs. sütőpor
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
4 ek. őröletlen mák
1-2 citrom leve
reszelt citromhéj
2 tojás

3-4 ek. kristálycukor
őrölt fahéj

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a porcukorral, a mákkal és a reszelt citromhéjjal, majd ezt az elegyet morzsoljuk el a vajjal. Csavarjuk bele a citromlevet és adjuk hozzá a kissé felvert tojásokat. Gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, formázzunk belőle gombócokat, amelyeket a fahéjjal összekevert kristálycukorban megforgatunk, majd sütőpapíros lemezre helyezünk, és egy pohár aljával elegyengetünk. Előmelegített 180-200 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsül.




Amerikai csokis keksz

Kisfiam ötlete volt, hogy olyan kekszet készítsünk, amelyben látszanak a csokidarabkák, mert ilyet látott valahol. Segített is az elkészítésében. Külön kívánsága volt, hogy barna legyen, ne sárga, ezért két részre osztottuk a tésztát, és az egyik feléhez raktunk kakaóport.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
25 dkg vaj
20 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
2 tojás
1 kávéskanál sütőpor v. szódabikarbóna
10 dkg szeletelt mandula 
10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

Az elkészítése roppant egyszerű, mint általában a kekszeknek. A hozzávalókat összegyúrjuk, apró gömböket formázunk belőle, amelyeket a sütőlemezen lelapítunk, akár a kezünkkel, vagy egy pohár aljával.




Csokis-diós keksz

Ez tipikusan egy olyan recept, amelyet a maradék tojásfehérje eltüntetésére használok. Mindig gondban voltam vele, amikor krémet főztem, vagy kelt tésztát sütöttem, és a tojásnak csak a sárgáját használtam fel. Kidobni sajnáltam, és keresgéltem, hogy hogyan lehetne hasznosítani. Valamelyik oldalon találtam egy csokis-diós puszedli receptet, amelyet az alábbiak szerint alakítottam át.
Ebből a mennyiségből kb. 20 darab lesz, ez alatt nem nagyon érdemes bajlódni vele, mert ahogy sül, már az illatának is nehéz ellenállni, hát még az ízének, ha megkóstoltuk.
Eddig bárkit megkínáltam belőle, senki nem mondta, hogy nem kér többet, sőt  a legtöbben a receptjére is kíváncsiak voltak.

Hozzávalók:

2 tojásfehérje
10 dkg étcsokoládé
10 dkg darált dió
2 dkg liszt
reszelt citrom- vagy narancshéj
4 dkg cukor
1 vaníliás cukor
fahéj

Elkészítés:

A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk és félretesszük. A lisztet összekeverjük a darált dióval, a fahéjjal és a reszelt narancs- vagy citromhéjjal. A tojások fehérjét nagyon keményre felverjük, közben lassan adagoljuk hozzá a cukrot, mintha piskótát készítenénk. (Nagynéném azt szokta mondani, akkor jó a hab, ha felfordítjuk a tálat, és nem esik ki belőle a habverő.) Végül fakanállal lassan beleforgatjuk a lisztes, diós elegyet, és az olvasztott csokoládét, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. 
A csokoládé fontos, hogy jó minőségű legyen, és még folyós állagú, amikor a habhoz öntjük, a hőmérséklete azonban legfeljebb langyos lehet, különben megolvasztja a habunkat, és nem lesznek szépek a kekszek, hanem túlságosan szétterülnek, ellaposodnak. Különösen jól mutat, ha csillagcsöves habzsákból nyomjuk ki őket a sütőpapírral bélelt tepsibe, de ha nincs ilyenünk, kanállal is adagolhatjuk, az ízét nem befolyásolja. A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.

Vigyázzunk vele, mert a tojásfehérje a sütőből kivéve még szárad, úgyhogy nem kell keménynek lennie, amikor kivesszük.
A tojásokra is figyeljünk, nehogy aprókat vegyünk, a legideálisabb természetesen a friss, házi tojás, de ha nem tudunk ilyet beszerezni, akkor se csábítson bennünket az S-es méretű tojások darabonkénti olcsóbb ára, mert ha utánaszámolunk, egyáltalán nem biztos, hogy olcsóbb, ráadásul kevesebb fehérje is jön ki belőle, ezáltal, ha a fent leírt mennyiségeket rakjuk bele az egyéb hozzávalókból, akkor a kekszünk túl kemény lesz, nem marad finom puha és könnyű.




Csokis-diós kuglóf

Ezt a receptet egy erdélyi szakácskönyvben találtam, és szokásomtól eltérően, semmit nem változtattam rajta. A sószállítmánnyal is ellátó erdélyi barátosnémtól kaptam ezt a gyűjteményt, és már több mindent kipróbáltam belőle, nagyon bejön nekünk az ottani ízvilág.

Hozzávalók:

20 dkg liszt
12 dkg vaj
23 dkg cukor
2 tojás
1,5 dl tejföl
2 cs. vaníliás cukor
8 dkg étcsokoládé
5 dkg dió
2 ek. kakaó
1 teáskanál sütőpor
csipetnyi só

csokoládémáz a tetejére

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, jól kikeverjük, beletesszük a tejfölt, végül a sütőporos, dióval vegyített lisztet adjuk hozzá. A massza 3/4 részét a kivajazott, kilisztezett kuglófformába öntjük, rácsorgatjuk az olvasztott csokoládét, a megmaradt részhez pedig hozzászitáljuk a kakaót, és a  tetejére öntjük. Egy villával felkavarjuk a tésztát, hogy szép márványos legyen.  Előmelegített  sütőben 35-40  perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, és csokoládémázzal leöntjük.




Kakaós kalács

Az erdélyi szakácskönyvemből való az alábbi recept. Igazán könnyű az elkészítése, hasonló a vizes piskótához, és legalább annyira finom, mint amennyire mutatós.

Hozzávalók:

25 dkg cukor
20 dkg liszt
4 tojás
2 ek. kakaó
1 cs. sütőpor
1 ek. tej
10 ek. víz

Elkészítés:

A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, és a sütőporral vegyített lisztet, majd beleforgatjuk a tojások keményre vert fehérjét. Kettéválasztjuk, az egyik felébe beletesszük a kakaót és a tejet. Felváltva formába öntjük, és megsütjük.



Róka farka

Miközben azon gondolkodtam, hogy mi olyat süthetnék, amit a gyermekemnek csomagolhatnék a suliba, ismét előkerült édesanyám füzete. Abban találtam ezt a receptet, amely nem tűnt sem túl  bonyolultnak, sem túl időigényesnek, így belevágtam. Az eredmény igen mutatós, és  finom is lett.

Hozzávalók:

5 tojás
30 dkg porcukor,
25 dkg margarin
30 dkg liszt
1 pohár tejföl
1/2 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
1 cs. puncspuding
2 ek. kakaópor

Elkészítés:
 
A tojások sárgáját a porcukorral és a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt a sütőporral elkevert lisztet és a tojások felvert habját. A tésztát három részre osztjuk, az egyikbe tesszük a vaníliás cukrot, a másikba kakaót, a harmadikba pedig a puncspudingot. Két kivajazott, lisztezett őzgerinc formába rétegezzük, és előmelegített 170-180 fokos sütőben megsütjük.



Rétes

Nagynéném fantasztikus házirétest süt, azt az igazi, hagyományos, nagy asztalon lebegtetett változatot. Ezt én még nem mertem bevállalni, bár az asztalom már megvan hozzá, édesanyám is ezt hassználta rétessütéshez. Ettől persze az enyém még nem biztos, hogy olyan lesz, mert egy alkalommal segítettem nagynénémnek, viszont a tészta kidolgozása sem olyan könnyű. Egyszer azonban ezt is megpróbálom, bár nincsenek illúzióim, hogy úgy járok majd vele, mint a fánkkal, de nem riadunk meg a feladattól. :)) Addig viszont marad a rétes sodort változata, a családomnak ez is nagyon bejön, kisfiam nagy kedvence a meggyes-darás és a mákos. A receptjét a másik nagynénémtől kaptam.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
1 tojás
1 tejföl


10 dkg langyos zsír
10 dkg liszt

Elkészítés:

A 10 dkg langyos zsírhoz 10 dkg lisztet keverünk. Az utóbbi időben mangalica zsírt használok, egészen más, mint a hagyományos sertészsír, szerencsére sikerült taláni egy remek beszerzési forrást.  
A többi hozzávalóból rétestésztát gyúrunk, kisodorjuk, és rákenjük a zsíros elegyet. Feltekerjük, mint a kalácsot, 4-6 cipót formázunk belőle, attól függően, hogy mekkorára akarjuk majd kinyújtani. Egy órát pihentetjük, kisodorjuk, és tetszés szerinti töltelékkel megtöltjük. Ebben az a jó, hogy lehet édes, a már említetteken kívül pl. túrós vagy almás, de lehet akár sós is, mondjuk krumplis vagy káposztás.